Wat kunt u van grondstoffen verwachten in het tweede halfjaar?


De totale activaklasse van grondstoffen is te volgen via de Bloomberg Commodity index. Daarin valt af te lezen dat grondstoffen het jaar 2018 sterk begonnen, maar al in februari een forse tik kregen. Daarna volgde er weer een herstel tot boven het beginpunt in januari. In juni was er weer een behoorlijke terugval. Hierdoor sloot de index vrijwel ongewijzigd op 30 juni. Maar de daling zette zich daarna wel voort. Inmiddels staat de index dan ook weer op het laagste peil sinds 8 maanden.

Welke factoren hebben de prijsontwikkeling van de grondstoffen bepaald?

De dollar was de belangrijkste boosdoener in het eerste halfjaar van 2018. Deze steeg ten opzichte van de belangrijkste andere valuta met meer dan 5% en staat nu op het hoogste niveau in bijna en jaar. Ook het feit dat de FED de eerste bank in het westen is die de monetaire politiek lijkt te normaliseren, maakte de dollar een aantrekkelijke optie om in te beleggen. Daar komt nog bij dat de rente begint op te lopen, wederom als resultaat van de acties van de FED. Hierdoor wordt het duurder om grondstofvoorraden aan te houden. De ontketende handelsoorlog tussen China en de VS hebben ook een directe en vaak negatieve impact op de vraag naar bepaalde grondstoffen.

Grote onderlinge verschillen

  • Edelmetalen hadden het erg moeilijk in het afgelopen halfjaar. Goud en zilver vielen terug naar het dieptepunt van eind vorig jaar. Platina deed het nog slechter en is nu weer terug op het lage peil van 2016.
  • Basismetalen lieten een gemengd beeld zien. Nikkel en aluminium werden duurden maar koper en zink kregen een flinke tik.
  • Voor de granen was het een redelijk jaar tot dusverre nadat die al meerdere jaren een dieptepunt hadden bereikt. Maar de handelsoorlog zal de prijs van soja en mais beslist flink raken.
  • Olie trok zich nergens wat van aan en steeg naar het hoogste punt sinds 2014.

Wat zijn de verwachtingen voor de komende maanden?

Het is niet waarschijnlijk dat de dollar eenzelfde prijsstijging zal maken in het tweede halfjaar. Voor edelmetalen zou dit een herstel of in ieder geval een consolidatie kunnen betekenen. Wat de basismetalen en granen betreft, zal veel afhangen van het feit hoe de handelsoorlog zich gaat ontwikkelen in de komende periode. Een snelle afkoeling zou de prijzen vooruit kunnen helpen.

Met de prijs van olie lijkt het alle kanten op te kunnen. De beleggers hierin hebben al goede jaren achter de rug. Het is nu moeilijk te voorspellen welk gevolg de toename van de productie door de OPEC op de prijs zal hebben.

Belegt u in grondstoffen met hefboom? Kies dan voor een van de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers