Vier jaar cel voor beleggingsfraude


De rechtbank in Amsterdam heeft afgelopen week de straffen bekend gemaakt in een van de grootste beleggingsfraudes die ons land heeft gekend in de afgelopen jaren. De hoofdverdachten kregen een gevangenisstraf opgelegd van vier jaar. Beide werd verweten een sturende en leidende rol te hebben gespeeld bij oplichting van honderden beleggers.

De veroordeelde fraudeurs gingen op zoek naar beleggers met een voorkeur voor vastgoed en windenergie. De namen van de aangeboden beleggingsproducten Hollandsche Wind en Noordenwind werden volgens het oordeel van de rechtbank bewust gekozen om de misleiding eenvoudiger te maken. De namen leken immers erg sterk op HollandseWind van Eneco en de Vereniging Noordenwind in Leeuwarden. Beide laatstgenoemde producten waren betrouwbare beleggingsfondsen. Bij de fraude werd echter iedere euro die binnenkwam meteen uitgegeven en werd er absoluut niets belegd. De totale opbrengst van de oplichting heeft zo’n €8,7 miljoen bedragen. Aan de investeerders is vanaf het begin meteen een vertekend beeld van de werkelijkheid voorgeschoteld. De fraudeurs waren zo brutaal dat er zelfs op geen enkele wijze een uitkering plaats vond of iemand de mogelijkheid werd geboden het ingelegde geld terug te krijgen.

Schadeclaim van € 5 miljoen

De problemen kwamen aan het licht door een melding van de ING bij de FIOD. Deze onderzocht de kwestie en kwam begin 2017 met een waarschuwing. Toen duidelijk was dat beide beleggingsproducten op oplichting berustten, meldden zich honderden gedupeerden.

Het geld werd besteed aan panden in Portugal en de Filippijnen. Daarnaast werden er luxe Duitse personenauto’s van gekocht.

Het betoog van de advocaten dat er in eerste instantie sprake was geweest van goede intenties en de beleggingen serieus bedoeld waren, werd ontkracht door WhatsApp- gesprekken. Hieruit bleek duidelijk dat de fraudeurs precies wisten waarmee ze bezig waren. Een van de veroordeelden noemde in die chat dat ‘mensen uitbuiten het lekkerste wat er is’. Zijn collega bevestigde dit.

Omdat er op geen enkele manier rekening werd gehouden met de slachtoffers, werd de oplichting door de rechtbank hardvochtig en bewust genoemd.

Van de 300 slachtoffers hebben zich 180 verenigd in een stichting om de schade te claimen bij de inmiddels veroordeelde fraudeurs. Deze eis werd door de strafrechter afgewezen. Hij verwees de gedupeerden naar de civiele rechter. De woordvoerder van de stichting kon nog geen mededelingen doen over een mogelijk gang naar de civiele rechtbank.

Beleggen op een veilige manier doe je via de betrouwbare online brokers op deze site.


Populair bij online brokers