Nieuwe regels voor reverse listing?


Het is een volkomen legale ‘beurstruc’: reverse listing. Een beursgenoteerde NV die volkomen leeg is, wordt overgenomen en er worden nieuwe activiteiten in ondergebracht. Het is een manier om een (kleine) beursgang te doen zonder de hoge kosten die bij een nieuwe introductie komen kijken. Er hoeft geen prospectus te worden gemaakt, een onderzoek door analisten is niet nodig en ook de hoeveelheid publiciteit (lees: dure reclame) die moet worden gemaakt, is eigen keuze. Toch wordt er momenteel weer gepleit om de regelgeving omtrent reverse listing te bezien.

Kritische stemmen

In de luwte van de lokale fondsen leiden een aantal mislukte beursbedrijven een slapend bestaan. Eens hoopten ze grote successen te boeken met geld van de beleggers om hun bedrijfsactiviteiten uit te breiden of juist een nieuwe weg in te slaan. Maar het ging niet zoals gedacht, en na een periode bleef er slechts een lege schil over zonder activiteiten en waren vrijwel alle aandelen in handen van een bank of een institutionele instelling. Wie toch naar de beurs wil en geen miljoenen euro’s wil uitgeven om een nieuw fonds op de beurs te brengen, kan vaak voor een gering alle aandelen van een dergelijk leeg fonds kopen.

Recent waren het bekende namen die van deze beurstruc gebruik maakten. Peter-Paul de Vries, oud voorzitter van de VEB, kwam op de deze manier op de beurs met Value8 en Geert Schaaij, beursgoeroe en bekend van tv, begon zijn Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC). Beide heren kampen nu met een probleem op het gebied van informatieverschaffing. De jaarrekening van beide bedrijven is niet op tijd gepubliceerd en de AFM en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) nemen dergelijke zaken zeer hoog op. De informatievoorziening moet in orde zijn om de aandeelhouders een eerlijke kans te geven hun beslissing te nemen over aan- of verkoop.

Eerder liep het echt mis met reverse listing. De zeepwinkelketen Sabon en afvalrecycler Inverko kwamen op deze manier ook op de beurs en gingen beiden na korte tijd failliet. Veel beleggers verloren grote sommen geld. Natuurlijk zijn er ook successen te noemen. Zo zullen de meeste beleggers inmiddels wel vergeten zijn dat ook SnowWorld en HAL op deze manier oorspronkelijk hun beursintroductie deden.

Een taak voor Euronext?

Het is aan Euronext om de regels, indien nodig, aan te passen op het gebied van informatieverschaffing bij reverse listing. De VEB en de AFM hameren erop dat beleggers een goede inschatting moeten kunnen maken van ‘nieuwe’ beursgenoteerde ondernemingen. Euronext laat weten welwillend, maar ook kritisch naar reverse listings te zullen kijken.


Populair bij online brokers