Hoe groot is het verlies bij Sinopec?


In Nederland kwam meteen de vergelijking met Vestia aan de orde toen het Chinese oliebedrijf vorige week kwam met een verrassende mededeling. Het bestuur maakte melding van het feit dat het accountants in de arm had genomen om de boeken van Unipec te onderzoeken. Dit dochterbedrijf handelt in olie en derivaten daarop en moet Sinopec beschermen tegen de schommelingen in de olieprijs op de wereldmarkt. De interne accountants hebben ongebruikelijke financiële gegevens gevonden bij de hedging activiteiten van Unipec. Het is nu aan de externe experts om de impact van de deze onregelmatigheden te bepalen. Beleggers waren niet blij met deze mededeling, zoals te verwachten viel en de koers van Sinopec moest 11% inleveren.

Onzekerheid troef

Er is nog zeer weinig bekend over de financiële gevolgen van de problemen bij Unipec. Dat deze serieus zijn en ook verwijtbaar, blijkt uit het feit dat de Chen Bo, directeur, en partijfunctionaris Zhang Qi met onmiddellijke ingang zijn geschorst. Maar wat er precies gaande is, blijft vooralsnog onduidelijk. Unipec moest bescherming bieden tegen schommelingen op de wereldmarkt van de olieprijs. Er wordt gefluisterd dat Unipec de derivatenportefeuille niet alleen heeft ingezet om de schommelingen af te dekken, maar ook heeft geprobeerd om speculatief fors te verdienen aan deze derivaten. Dat is specifiek verboden door Sasac, dat is de Chinese toezichthouder op staatsbedrijven. Ook Sasac is al een onderzoek begonnen naar de derivatenportefeuille van Unipec.

Een variant van Vestia

De Nederlandse woningcoöperatie raakte in het verleden verstrikt in een situatie die vergelijkbaar lijkt met die van Sinopec op dit moment. Er werd een derivatenportefeuille gekocht die bescherming moest bieden tegen een verwachte stijgende rente om bestaande leningen af te dekken. Maar al gauw bleef het daar niet bij en werden enorme bedragen geïnvesteerd om speculatiewinsten te behalen als de rente zou gaan stijgen. Deze posities werden uit het zicht van de controlerende accountants gehouden. Maar tegen de verwachtingen in bleef de rente dalen en leed Vestia miljardenverliezen op de speculatieve derivaten. De overheid moest de coöperatie uit de problemen halen en dat kostte veel belastinggeld. Het lijkt erop dat bij Unipec zich een vergelijkbare situatie heeft voorgedaan, waarbij in de laatste maanden van 2018 enorme verliezen zijn gerealiseerd. In die periode was de volatiliteit op de markt enorm en waren schommelingen van 6% op een dag niet ongebruikelijk. Hoe groot het totale verlies is geworden, zal waarschijnlijk pas over enkele weken bekend zijn. Tot die tijd is het angstig afwachten voor de bestaande beleggers. Ziet u de situatie bij Sinopec als een kans op extra rendement? Kies dan wel voor een betrouwbare online broker op deze site.


Populair bij online brokers