Gaat ook Boris Johnson ten onder in het Brexit-moeras?


Het leek wederom alles of niets te worden op zaterdag 19 oktober in het Britse parlement. Boris Johnson zou proberen ‘zijn’ Brexit-deal door het Lagerhuis te loodsen waar dat zijn voorgangster Theresa May driemaal had gefaald. Maar het liep anders. Nog voordat er kon worden gestemd werd er een amendement goedgekeurd waardoor Johnson zijn voorstel niet meer ter stemming kon aanbieden. Dit Letwin-amendement maakt een moeilijke situatie nog meer ingewikkeld. Het verplicht de premier namelijk om het eerst de bijbehorende wetgeving goedgekeurd te krijgen voordat het Lagerhuis definitief goedkeuring kan hechten aan het Brexit-voorstel. Premier Johnson leed hierdoor een gevoelige nederlaag en is vanwege een eerdere wet verplicht zijn om bij de EU een verder uitstel te vragen. Dat dit niet zal of kan gebeuren vanwege eerdere uitspraken van de eerste minister van Groot-Britannië is ook duidelijk. De strijd gaat dus verder.

De droom van Boris

Misschien is de beslissing over de Brexit-deal van Boris Johnson al gevallen op het moment dat u dit leest. Het zal echter niets veranderen aan de droom van Johnson en een aantal andere hardliners waar het de gedroomde toekomst van het Verenigd Koninkrijk betreft. De conservatieve groep rond de premier droomt van een land dat de grootste vrijhandelsstaat ter wereld kan worden naar het model van Singapore. Een waar paradijs voor het bedrijfsleven met minimale belastingen en nauwelijks overheidsbemoeienis. Hiermee kunnen bedrijven van over de hele wereld worden gelokt en het gehele Europese continent beconcurreerd. Als de economie als nooit tevoren draait, zullen ook de kiezers daar van kunnen profiteren en zal werkgelegenheid geen probleem meer vormen. Dat laatste moet ook de twijfelaars in het kamp van Boris lokken. De somberheid waarmee de andere Europese politieke leiders regelmatig naar Johnson kijken, doen vermoeden dat zij de droom van Boris beschouwen als het vestigen van een piratennest vlak voor de Europese kust waar er geen regels zullen gelden als er maar geld kan worden verdiend. Een handelsoorlog is vrijwel onvermijdelijk als Johnson zijn plannen kan uitvoeren en de winnaar hiervan is niet te voorspellen.

Probleem voor de particuliere belegger

Voor de particuliere belegger heeft Brexit zich ontwikkeld tot een groter probleem dan oorspronkelijk voor mogelijk werd gehouden. Brexit heeft Groot- Brittannië in tweeën gesplitst en dat zal bij een deal niet veranderen.

Beleggen in moeilijke tijden biedt kansen maar brengt ook risico’s met zich mee. Bij de betrouwbare online brokers op deze site kunt u ook kiezen voor producten met hefboom.


Populair bij online brokers