De Nikkei 225


De Tokyo Stock Enchange ook wel Nikkei genoemd, heeft 225 Japanse aandelen. De Japanse beurs kent internationaal groot aanzien en is ook qua omvang een van de grootste ter wereld. De totale beurswaarde van de in de index opgenomen bedrijven bedraagt meer dan $ 3.000 miljard. Voor de gemiddelde Nederlandse belegger zijn er een aantal bekende namen op de Japanse beurs te vinden, zoals Toyota, Canon en Sony. Maar er zijn ook grote beursfondsen die nauwelijks actief zijn in Europa, bijvoorbeeld Sumitomo en Mizuho. De bekendheid van deze fondsen is zeer gering buiten Azië.

De historie

De Tokyo Stock Exchange werd enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog opgericht, mede door de Amerikaanse invloed in het land in deze periode. Sindsdien is de Nikkei eigenlijk constant de meest belangrijke index van Azië gebleven, zelfs nu de Chinese beurs aan een forse opmars bezig is. De index wordt gekenmerkt door een bijzonderheid. Inmiddels noteert de beurs namelijk al 28 jaar onder haar hoogtepunt. In 1989 werd een stand bereikt van 39.000 punten en dat niveau is tot op de dag van vandaag nooit meer benaderd. In 2009 daalde de Nikkei zelfs even tot 7.000 punten, om daarna weer te herstellen. Internationaal gezien is er geen enkele index (van enige omvang) die ook zoveel jaren een dergelijke gedrag heeft laten zien in deze periode. De Nikkei is overigens een prijsgewogen index, waardoor uitkeringen van dividend een drukkend effect hebben op de hoogte van de index. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de AEX, terwijl bij de DAX dividenduitkering niet tot daling van de index leidt. Een van de redenen van dit bijzondere gedrag is wellicht ook gelegen in het feit dat Japan al tientallen jaren te kampen heeft gehad met deflatie en er pas de laatste paar jaar voorzichtig weer enige inflatie lijkt te ontstaan. Ook deflatie over een zo lange periode is een verschijnsel dat alleen Japan heeft getroffen in deze moderne tijd.

De toekomst

Momenteel schommelt de Nikkei rond de 20.000. De top van 1989 is dus nog steeds heel ver weg maar het dieptepunt van 7.000 lijkt ook te zijn gepasseerd. Japanse bedrijven gelden in de hele wereld nog steeds als innoverend en hebben de naam kwaliteit te kunnen leveren voor een scherpe prijs. Indien de deflatie in het land tot staan is gebracht, zal er naar verwachting binnenlands een inhaalslag plaatsvinden in de aankoop van duurzame huishoudelijk producten. Dit zou tot een winstexplosie van de Japanse bedrijven kunnen leiden en dus ook van de Nikkei.


Populair bij online brokers