De Europese industrie in malaise


Terwijl de Amerikaanse beurzen flink stegen door stijgende koersen van de techno-reuzen verschenen er donkere wolken aan de hemel voor Google en Facebook in Australië. Er zijn maar 16 miljoen Australiërs en dat is een miniem percentage van de gebruikers van de beide Amerikaanse bedrijven, maar het zou een teken aan de wand kunnen zijn. Ongeveer 18 maanden geleden werd er enigszins verbaasd gekeken naar een diepgravend onderzoek dat werd ingesteld in Australië naar de dominantie van Amerikaanse techbedrijven als Facebook, Google en in mindere mate Twitter. Inmiddels is de situatie volkomen veranderd en zijn er forse schandalen geweest. De Amerikaanse marktwaakhond trof een schikking met Facebook over privacy- schendingen voor $ 5 miljard. Google kreeg een boete van de EU van € 5,8 miljard vanwege overtredingen van de mededingingsregels in de EU. En de uitkomst van onderzoek door de Australiërs wees juist op problemen in die richting. ‘Niet eerder in de geschiedenis van de wereld zijn er zoveel persoonlijke en commercieel gevoelige data verzameld. En al die data zijn in handen van slechts twee bedrijven’. Zo formuleerde de Australische minister van Financiën de uitkomsten van het onderzoek.

Online Beleggen Markets

Effectenportefeuille in roerige tijden

Het wordt voor beleggers er niet eenvoudiger op gemaakt om beslissingen te nemen voor hun effectenportefeuille in een tijd dat economische zekerheden lijken te verdwijnen. Dat in een tijd van instabiliteit en handelsoorlog de industrie geraakt wordt, is duidelijk. Ook in Europa en ons land raakt dit deel van de economie steeds dieper in de recessie. Maar in dit soort tijden verwacht men ook dat er ontslagen vallen in de sector, maar het tegendeel gebeurt en de bedrijven nemen nieuw personeel aan. Experts denken dat dit mede te maken heeft met de tegenzin om te investeren in dure machines omdat extra personeel flexibeler is. Maar waarom zou men niet investeren in een tijd dat geld lenen bijna gratis is. Ook de obligaties van betrouwbare beursbedrijven worden momenteel met een rente van 0% in de markt gezet en worden ook boven pari gekocht. Op dit punt lijken de economische ‘zekerheden’ steeds meer te verdwijnen en zijn er voor beleggers tijden aangebroken waar de beurzen nieuwe records neerzetten zonder dat goed uit te leggen valt waar dat optimisme vandaan komt. Zowel economisch (VS-China) als politiek (GB-EU en Iran) zijn er grote spanningen in de wereld en lopen de koersen van beleggingsproducten die als veilige haven worden gezien zoals goud en de Zwitserse Frank steeds meer op? Begrijpt u het als belegger nog?

Dienstensector blijft groeien

Terwijl in het ‘verleden’ de dienstensector in onzekere tijden de industrie volgde, blijft deze vooralsnog groeien in Europa. Experts menen echter wel een duidelijke tweedeling te zien bij de diensten. Zaken die direct gelinkt zijn aan de industrie zoals transport en delen van de groothandel, vertonen inmiddels stilstand. Het aandeel hiervan in de totale sector is ongeveer 25%. Maar de binnenlandse economie doet het nog steeds goed en er is vertrouwen onder de consumenten. Ook onderdelen van de dienstensector die met de overheid verband houden zoals onderwijs, defensie en zorg laten een duidelijke groei zien. ICT is nog steeds een topper. Maar de inkoopmanagers in de dienstensector worden ook minder positief over de toekomst. Een teken aan de wand of zal de wereldhandel zich herstellen voordat de dienstensector in een recessie belandt. Moeilijke tijden voor beleggers. Heeft u een richting gekozen voor uw beleggingsportefeuille? De betrouwbare, online brokers op deze site hebben een ruim assortiment aan beleggingsproducten. Ook in onzekere tijden kunt u rendement blijven behalen bij de juiste keuze.


Populair bij online brokers